Η καταγωγή του, βεβαίως, είναι από την Κρήτη, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ζει στο Ίλιον με την οικογένειά του.
Από μικρός αγαπούσε το τραγούδι, καθώς όπως μας εξομολογήθηκε, κατά την παιδική του ηλικία σιγοτραγουδούσε κάποια κομμάτια. Αργότερα, σε ηλικία μόλις 10 ετών, ζήτησε από τον πατέρα του ένα μουσικό όργανο, ενώ σε ηλικία 14 ετών ξεκίνησε μαθήματα έχοντας ως δάσκαλο τον Αντώνη Ζαχαριουδάκη.
Έχει συνεργαστεί με τον κορυφαίο – δάσκαλο Λεωνίδα Κλάδο, ενώ έχει παίξει σε πολλά μαγαζιά τόσο της Αθήνας όσο και της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον Γιώργο Χαλκιά και κάνουν πολλές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα.
Το τελευταίο του CD, «Με τσ’ Αναμνήσεις μου Παρέα», περιέχει 12 τραγούδια με μουσική δική του και στίχους από πολύ καλούς και εξαίρετους συναδέλφους του.
Μας αποκάλυψε την φιλοσοφία του προκειμένου να δημιουργήσει, συγκεκριμένα μας είπε: «Για να δημιουργήσεις πρέπει να είναι η σελίδα κενή, τι θα κάνεις απανωγραψήματα; Και αν δεν είναι κενή η σελίδα πρέπει να τη σβήσεις με γομολάστιχα. Να σβήσεις τη σελίδα αλλιώς θα σ΄ αφήσουν να γράψεις στο περιθώριο που είναι κενό». Και συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να αποστασιοποιηθείς από την πραγματικότητα, όχι όμως να ξεφύγεις, απλά πρέπει πιο νηφάλια να εμπνευστείς μέσα από την πραγματικότητα έτσι ώστε στη συνέχεια να την τραγουδήσεις.
Ένας μεγάλος έρωτας είναι μια πηγή έμπνευσης. Ακόμα και να γνωρίσει κάποιον που να έχει βιώσει κάτι τόσο έντονο ο Γιάννης Κακλής προσπαθεί να καταλάβει τα βιώματα του με απώτερο σκοπό να τα κάνει τραγούδια και να τα ερμηνεύσει.
Πιστεύει ότι η πεζότητα δεν μπορεί να του προσφέρει κάτι. Γι’ αυτό εδώ και χρόνια έχει επιλέξει να μη βλέπει και τηλεόραση!
Όσοι ασχολούνται με την Τέχνη έχουν ένα πολύ δύσκολο ρόλο να επιτελέσουν. Είναι υποχρεωμένοι να διασκεδάζουν τον κόσμο που έρχεται στο μαγαζί να τους ακούσει. Αυτό πρέπει να το κάνουν ακόμα και όταν έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προσωπικά προβλήματα.
Ο Γιάννης Κακλής μας είπε ότι ευτυχώς δεν έχει προβλήματα και ότι γενικά βλέπει τα πράματα πολύ αισιόδοξα ακόμα και τώρα. Έχει γράψει κιόλας και μια μαντινάδα για τις δύσκολες εποχές που ζούμε: «Οι Έλληνες στα δύσκολα δείχνουν το χαρακτήρα, σηκώνουνε το ανάστημα και φτιάχνουνε τη μοίρα», και μετά την εύστοχη αυτή μαντινάδα σχολίασε ότι ο Έλληνας μόνο υπό πίεση βάζει τρίποντα.
Σ’ αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι ο Γιάννης Κακλής δεσμεύτηκε ότι θα διοργανώσει κάποια μουσική βραδιά αφιλοκερδώς προκειμένου να στηρίξει το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου και κάθε άλλη προσπάθεια που κάνει ο Βαγγέλης Αυγουλάς.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής είχαμε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κρητών Ιλίου, κ. Στέλιο Μπουρδάκη. Ο Πρόεδρος τόνισε για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν εθνικοτοπικοί σύλλογοι στους δήμους. Συνέχισε επισημαίνοντας τις δραστηριότητες της Ένωσης στο Δήμο Ιλίου, όπου προσφέρουν μαθήματα χορού, λύρας και λαούτου αφιλοκερδώς στα παιδιά της Ένωσης και οι καθηγητές είναι οι εξής: ο Γιάννης Κακλής καθηγητής στο λαούτο, ο Γιώργος Φραγκάκης καθηγητής χορού και ο Γιάννης Μακριδάκης καθηγητής στη λύρα.
Καταλήγοντας, τόνισε την υποστήριξη και την καλή συνεργασία που έχει η Ένωση με τον Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο και πως ουσιαστικά έχει «αγκαλιάσει» όλους τους εθνικοτοπικούς συλλόγους, ακόμα και με την απόφαση που πάρθηκε πριν από περίπου ένα μήνα με την επιχορήγηση αρκετών χιλιάδων ευρώ όλων των συλλόγων. Σαφώς έγινε αναφορά και για τον πρώην Δήμαρχο κ. Βασίλη Κουκουβίνο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που βοήθησε τους εθνικοτοπικούς συλλόγους του Δήμου με αποτέλεσμα να παρασύρει και όλους τους δημάρχους του λεκανοπεδίου να βοηθήσουν με τη σειρά τους, τους δικούς τους συλλόγους.
Όποιος, επιθυμεί να επισκεφθεί τα γραφεία της Ένωσης βρίσκονται στην οδό Ραδιοφωνίας 63, στο Ίλιον, και κάθε Σάββατο από τις 15:00 έως τις 11:00 πραγματοποιούνται και τα δωρεάν μαθήματα χορού, λύρας και λαούτου.